Програмата За жените в науката“ бе отличена като един от най-устойчивите

...
Програмата За жените в науката“ бе отличена като един от най-устойчивите
Коментари Харесай

Програмата „За жените в науката“ на ЮНЕСКО и L’Oreal с поредно отличие на Годишните награди за отговорен бизнес

Програмата  „ За дамите в науката “ бе отличена като един от най-устойчивите и виновни планове у нас  в сферата на образованието и науката. Стипендиантската самодейност на L’Oreal и ЮНЕСКО спечели  бронза в категорията „ Инвеститор в знанието “ на тазгодишните награди за виновен бизнес на БФБЛ.  Програмата съумя да пребори конкуренцията на близо 20 номинирани плана в категорията и завоюва премия за поредна година, откакто завоюва златото през 2018 и бронза през 2020. Престижното отличие бе връчено персонално от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Годишните награди за виновен бизнес за 2021 година на Българския конгрес на бизнес водачите (БФБЛ) бяха връчени на стилна гала през вчерашния ден в столичен хотел, а измежду формалните посетители бяха още  Кирил Петков , министър-председател на Република България,  Борислав Сандов , заместител министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите,  Даниел Лорер , министър на нововъведенията и растежа, и други.

„ Всички знаем какъв брой предизвикателни бяха последните две години и по какъв начин те потвърдиха основната роля, която науката играе за развиването на света и на обществото. Затова съм изключително щастлива и горда, че програмата „ За дамите в науката “ завоюва следващо отличие и е посочена като социално-отговорен план за образец в България. Това е самопризнание освен за нас, само че и за големия гений на българските дами учени. Благодаря на нашите сътрудници – Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет, с които дружно стартирахме програмата в страната преди 12 години и сме по-амбицирани от всеки път да продължаваме да я развиваме! “ – каза  Ваня Панайотова, общоприет шеф на L`Oréal Adria-Balkan.

Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ е неповторим за България и света конкурс. У нас той се организира вече  12 години.  За този период  програмата съумя да се наложи като един от най-престижните научни състезания в страната и да отличи 30 превъзходни дами  за техния впечатляващ теоретичен потенциал  с общ награден фонд от 150 000 евро.  Всяка година самодейността дава 3 стипедии от по 5000 евро всяка. В момента тече 12-ото издание на състезанието, като срокът за кандидатстване е 30 април. Подробна информация за кандидатстването е налична на формалния уебсайт на програмата: 

Освен че са финансов тласък за локалните научни гении, премиите „ За дамите в науката “ целят да подкрепят развиването на науката в страната и да стимулират повече младежи у нас да изберат кариера в тази сфера. В световен проект програмата цели да увеличи броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са дами и единствено 4% от Нобеловите награди за просвета са били присъждани на дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера. От основаването си през 1998 година самодейността е отличила общо над 3900 дами учени в 110 страни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР